همانطور که میدانید ریشه بسیاری از مشکلات دهان و دندان در دوران کودکی است. اگر کودک، مشکل دندان و لثه داشته باشد و این مشکل برطرف نشود، به احتمال زیاد در آینده نیز ادامه خواهد داشت.
مراقبت و حفظ سلامت دندان و لثه در کودکی سبب رشد مناسب لثه میشود و فاصله مناسب و مورد نیاز برای رشد دندانها را در آینده در پی خواهد داشت. شما والدین عزیز میتوانید موارد زیر را برای حفظ سلامت دندانها و لثههای کودک خود به کار ببندید:
1- والدین باید بهداشت دهان و دندان کودک خود را با تمیز کردن لثههای کودک شروع کنند، حتی قبل از آنکه کودک دندان در بیاورد. تمیز کردن لثههای کودک زمانی ضروری است که غذاهای کمکی مثل فرنی و پوره را برای کودک خود شروع میکنید.
در ابتدا دستهای خود را با آب و صابون بشویید. سپس بعد از هر بار تغذیه، با آب ولرم و پارچهای تمیز (پارچهای مانند گاز استریل پانسمان که هم تمیز است و هم نرم و لطیف) به آرامی لثههای کودک را پاک کنید.
مراقب باشید این کار را به نرمی و نهایت دقت انجام دهید تا هیچ گونه آسیبی به کودک نرسد. پاک کردن لثه سبب میشود تا هر گونه ماده غذایی که در لثههای او وجود دارد، کاملا پاک شود. هنگامی که کودکتان به سن دو سالگی رسید، میتوانید برای مسواک زدن از خمیر دندان بدون فلوراید هم استفاده کنید.
تمیز کردن لثه نوزاد
2- پس از آن که کودک دندان درآورد، میتوانید دندان کودک را مسواک بزنید. حتماً لازم نیست که صبر کنید تا کودک همه دندانهایش به طور کامل در بیایند و سپس شروع به مسواک زدن کنید. شروع مناسب و زود هنگام مسواک برای کودک، باعث تشویق و تثبیت این کار در او میشود.
میتوانید یک مسواک خیلی قشنگ و مناسب تهیه کنید تا او را ترغیب به مسواک زدن کنید. با استفاده از این مسواک و آب ولرم شروع به مسواک زدن دندانهای کودک خود کنید. در نوزادان میتوانید از مسواک انگشتی استفاده کنید.
آموزش مسواک زدن به کودک
3- هنگامی که کودکتان به سن دو سالگی رسید، میتوانید برای مسواک زدن از خمیر دندان هم استفاده کنید. حتماً در ابتدا از خمیر دندان بدون فلوراید استفاده کنید، چون کودک دو ساله شاید مفهوم بیرون انداختن خمیر دندان را متوجه نباشد و آن را قورت دهد. این فهم حدود سن سه سالگی در کودک ایجاد میشود، آنگاه میتوانید از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید.
4- در طی مسواک زدن دندانهای کودک خود، هر گونه پوسیدگی که ممکن است رخ داده باشد را بررسی کنید. حفره و پوسیدگی دندان در هر سنی ممکن است ایجاد شود. اگر هر گونه سوراخ و یا اصطلاحاً کرم خوردگی و آسیبی را در دندان کودک خود مشاهده کردید، سریعاً کودک را نزد دندانپزشک اطفال ببرید.
همچنین اگر کودک حین غذا خوردن حساس به نظر میرسد و احتمال آسیب دندان وجود دارد، او را نزد دندانپزشک اطفال ببرید تا او دقیقاً این مشکل را بررسی و درمان کند.
آموزش مسواک زدن به کودک
5- محققان انجمن دندانپزشکی آمریکا به این نتیجه رسیدهاند که بهتر است فرزندان در حوالی یک سالگی شان به دندانپزشک مراجعه کنند. اگر در طول این یک سال، کودک بهداشت دهان و دندان را رعایت کرده باشد و هیچ علامتی از پوسیدگی دندان و خرابی وجود نداشت، والدین میتوانند با خیالی آسوده و با رعایت همان نکات بهداشتی تا سه سالگی کودک خود را نزد پزشک نبرند. اما بهتر است در سن سه سالگی برای معاینه کلی دندان کودک، به دندانپزشک اطفال مراجعه کنند.
هرگز کودک خود را با شیشه شیر به رختخواب نفرستید. این کار سبب پوسیدگی دندانهای کودک میشود. حتما قبل از خواب باید دندانهای او را بشویید.